Τρίτη

Ιφιγένεια Χρυσοχόου


«Ποιος είπε ότι πέθανες;/Αφού ζεις σ’ εμένα./Ποιος είπε ότι ζω;/Αφού πέθανα μαζί σου.»

            Η Ιφιγένεια Χρυσοχόου ξεκινάει το πρώτο βιβλίο της Μικρασιατικής της τετραλογίας, τη Πυρπολημένη Γη, με τους παραπάνω στίχους αποδεικνύοντας με λιτό και κατηγορηματικό τρόπο το ζήλο της για τον μικρασιατικό ελληνισμό και τη πολιτιστική κληρονομιά καθώς επίσης τον πόνο που της προκάλεσε ο ξεριζωμός του 1922.
            Η πολυγραφότατη συγγραφέας γεννήθηκε στη Μαινεμένη της Μικράς Ασίας και με τον ξεριζωμό εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Οι σπουδές της γύρω από τη μουσική και τις ξένες γλώσσες δεν άργησαν να την ωθήσουν προς τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Το μεταφραστικό της έργο, η εκδοτική της δράση, η ραδιοφωνική της πορεία και η αδιαμφισβήτητα δυναμική της προσωπικότητα αναγνωρίστηκαν διεθνώς, με αποτέλεσμα να «γοητεύσει» την παγκόσμια κοινή γνώμη και να διευρύνει τους επαγγελματικούς της ορίζοντες και έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Η Μικρασία, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η γυναίκα, το παιδί και η μουσική αποτέλεσαν τους ακρογωνιαίους λίθους σύσσωμου του έργου της καθώς όλες αυτές οι έννοιες «στοίχειωσαν» με τον πιο τρυφερό και νοσταλγικό τρόπο όλη τη ζωή της έως και το τέλος της το 2008. 
            Η ενεργός ενασχόλησή της με τους προσφυγικούς μικρασιατικούς συλλόγους όλα τα χρόνια της δράσης της αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ιφιγένεια Χρυσοχόου ήταν ψυχή τε και σώματι Μικρασιάτισσα. Η Ε.Σ.Μ.Β.Ε ανακήρυξε επίτιμο μέλος της τη πολυγραφότατη συγγραφέα το 1988 ενώ εκείνη αναγνωρίζοντας το έργο και τη δράση της Ε.Σ.Μ.Β.Ε. παραχώρησε στον Πρόεδρο κ. Ευθύμιο Ν. Αρζόγλου τα πνευματικά δικαιώματα της Μικρασιατικής Τετραλογίας και του λοιπού έργου της, καθώς και μέρος φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Η Μικρασιατική τετραλογία της συγγραφέως (Πυρπολημένη Γη, Μαρτυρική Πορεία, Ξεριζωμένη Γενιά, Εδώ Σμύρνη… Εδώ Σμύρνη…) κυκλοφορεί σε επανέκδοση από την Ε.Σ.Μ.Β.Ε.
                                                                                                  
Με λίγα λόγια…

-1943: Μεταφράζει, από τα γερμανικά, τη νουβέλα Παιχνίδι στη Φλάντρα του Χανς Βίλλυ Λίνκερ (Α΄ Βραβείο της Γερμανικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης).
-1946: Εκδίδει την Εφημερίδα της γυναίκας, μαζί με άλλες κυρίες.
-1947-51: Συνεργάζεται με το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.
-1949:Διεύθυνει το αγγλοελληνικό περιοδικό The Record, που εκδίδει το Βρετανικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
 -1951-54: Μετοικίζει στην Αυστρία και αναλαμβάνει την παρουσίαση εκπομπών από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Βιέννης ενώ κάνει και ανταποκρίσεις στην εφημερίδα Νέα Αλήθεια..
-1952: Γίνεται μέλος της «Ενώσεως Αλλοδαπών Δημοσιογράφων» της Αυστρίας.
-1955: Μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα και τακτικές εκπομπές από το Ε.Ι.Ρ-συνεργασία με λογοτεχνικά περιοδικά Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
-1956: Δημοσιεύει σε συνέχειες, στη Νέα Εστία, τη μετάφρασή της, από τα γερμανικά, τη νουβέλα του Θεόδωρου Στορμ, Viola tricolor.
-1997:  Ανακηρύσσεται Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
-Κάνει δωρεά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το θεσμοθετημένο από το 1997 «Έπαθλο Ιφιγένειας Χρυσοχόου» του Ιδρύματος που απευθύνεται στους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής κατά τον ετήσιο διαγωνισμό συγγραφής έργου με θέμα τη Μικρασία.
-Από το γάμο της η Ιφιγένεια Χρυσοχόου απέκτησε μια κόρη, την Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ. 
                                   

Ποιοι μας τιμούν και που...