Τρίτη

Εθνομάρτυρας Ευαγόρας. Θυσία για την Ελευθερία του Έθνους.

Στις 2 Ιουνίου 1953, Ο Ευαγόρας, ήταν μόλις 15 ετών. Η Κύπρος ήταν Αγγλική αποικία. Η αγγλική σημαία στήθηκε στο σχολείο του Ευαγόρα και ο μικρός ανέβηκε επάνω και την έσκισε. Στην Πάφο, όπου ήταν το σχολείο, ενεπλάκη η Αγγλική αστυνομία και η στέψη της 25χρονης Ελισάβετ, δεν έπρεπε να συνδεθεί με αίμα.
Το αίμα έπρεπε να περιμένει τρία χρόνια. Ηταν 14 Μαρτίου του 1957 όταν οι Αγγλοι κρέμασαν τον Ευαγόρα, που μόλις είχε κλείσει τα 19 του χρόνια. Αρκετοί (και κάποιοι Αγγλοι Εργατικοί βουλευτές) ζητούσαν επίμονα να δοθεί χάρη για τον νεαρό Βαγόρα, όπως τον φώναζαν. Η Ελισάβετ, ως εκπρόσωπος της Αγγλίας, ήταν ανένδοτη. Και έτσι ο Βαγόρας έγινε ο νεότερος αγωνιστής που εκτελέστηκε από τους Αγγλους, χωρίς ουσιαστικό κατηγορητήριο... 

Στο τελευταίο γράμμα του ο Ευαγόρας έγραψε:
«Θ' ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να' ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

<•><○><•>

Αιώνια η Μνήμη του Εθνομάρτυρα Ευαγόρα.
ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ για την Ελευθερία των Λαών. 
Στη Μνήμη του. Να μην υποτασσόμαστε σε Κομματικές αγκυλώσεις. Να αγωνιζόμαστε για Ελευθερία στη Σκέψη και στην Έκφραση.
Για την Ειρήνη στην Οικογένεια, στην Κοινωνία, στα Έθνη. Δικαίωμα Χαρισμένο από τον Θεό. 

Ιωάννης ο Φίλος, Ιθυπόρος. 
Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2022.

Ποιοι μας τιμούν και που...